OVERVIEW

  • Original design by Philip Johnson of Johnson/Burgee Architects, designer of world-famous buildings including the AT&T Building (now Sony Tower) in New York City, PPG Place in Pittsburgh, the Amon Carter Museum of American Art in Fort Worth, Thanks-Giving Square and Crescent Court in Dallas, the Rothko Chapel in Houston, the Crystal Cathedral in Garden Grove, California, and his own Glass House in New Canaan, Connecticut. Johnson was the winner of the first Pritzker Architecture Prize, in 1979.
  • Construction completed in 1964 by Henry C. Beck Company, now The Beck Group.
  • Full restoration, together with some selected newly designed renovations, occurred between 2000 and 2008. Restoration/renovation designed by Bodron+Fruit and executed by Sebastian Construction Group.
  • Both the original house and the renovation have been extensively published, including Vogue (May 1964), Marie Claire Maison (April 2017), The New York Times (“Arch Sophisticate,” April 8, 2010), Texas Architect Magazine (May/June 2013), the book Philip Johnson & Texas (2001) by Frank Welch and the book The Houses of Philip Johnson (2001) by Stover Jenkins and David Mohney.
  • Landscaping designed by Reed Hilderbrand, for which it received an Honor Award by the American Society of Landscape Architects in 2011: www.asla.org/2011awards/210.html.  It has been covered in ASLA’s Landscape Architecture Magazine (August 2012).
  • Recipient of the 25-Year Award from the Texas Society of Architects.
  • Six bedrooms, seven full baths, four half baths, formals, library, upstairs office/den (originally two additional bedrooms), downstairs staff office/bedroom, media house (originally a gym), pool cabana, tennis court, wine cellar, four covered parking spaces, outdoor storage buildings at carport and tennis court.
  • 12,000+ square feet in main house, plus media house, cabana and storage buildings.
  • Eleven zones of climate control, including museum-grade humidity control year-round.

Ground Floor

Main Entryway

  • Two coat closets and two half-bathrooms (one original design, one new design)
  • Original travertine stone floors

Atrium

  • Original double staircases
  • Original travertine stone floors
  • Original walnut paneling, doors and millwork, with original door hardware throughout
  • Fabric walls with original bronze framing system. Extensive acoustical sound-baffling material and art-hanging systems beneath.
  • Original banisters feature the same design as those in the Four Seasons restaurant in the Seagram Building in New York City, on which Philip Johnson collaborated with the world-famous Ludwig Mies van der Rohe.
  • Original skylight design, converted to fixed from operable
  • The iconic arches of the home are on a five-foot-grid system. The original arch design was intended for Lincoln Center, but was used for this house instead.  

Fountain Room

  • Original travertine floors and walls
  • Original fountain design, fully rebuilt and resealed in restoration, including new fountain control system
  • Art-hanging system by Arakawa Hanging Systems (see www.arakawagrip.com) to prevent wall damage

Library

  • Original fireplace and stone element, floors and millwork

Formal Living Room

  • New walnut flooring
  • Original (restored) wall paneling system
  • Art-hanging system by Arakawa Hanging Systems to prevent wall damage
  • Original fireplace and stone element

Formal Dining Room

  • 16 art panels on walls, commissioned from artist Matthew Ritchie. Can be easily switched out to original fabric panel system.
  • Original canopy arch system matches that of the guest bedroom at Johnson’s own Glass House; provides wonderful acoustics
  • Original lighting fixtures, fully rewired and restored

Kitchen and North Wing

  • Full kitchen for large-scale entertaining or family eat-in use
  • China closet, pantry, built-in desk/office area
  • Bulthaup stainless-steel cabinetry and countertops, including in butler’s pantry
  • Miele appliances, Sub-Zero refrigerators/freezers/wine storage, ice maker
  • Service hallway features skylights and terrazzo flooring.
  • A secondary laundry room features Miele washer, dryer and dishwasher
  • Open family room
  • Secondary staircase to the upstairs bedrooms

Guest Suite and Office

  • Original service quarters were converted into an office area and guest suite
  • Office features a private entrance and full bathroom
  • Guest suite overlooks the back yard and features a marble bathroom and built-ins
  • Custom-bleached walnut matches the wood featured in the Main Entryway

SECOND FLOOR

Master Suite

  • Original footprint, but fully redesigned
  • Dual bathrooms and closets, custom built-ins, custom nightstands with full whole-house control
  • Closets fully customizable, with adjustable rods and shelves
  • Dornbracht fixtures

Bedrooms

  • Three bedrooms, each with full bathrooms and closets
  • Sliding glass doors open and feature safety glass.

Office/Den

  • Originally two separate bedrooms with shared bathroom. Could easily be converted back
  • Large office area overlooks the pecan grove
  • The office features an attached family den, half-bathroom and refrigerator/coffee bar

Utility Room

  • Primary laundry area with Miele washing and drying machines
  • Enormous cedar closet (original)

BASEMENT

  • 2,200-plus-square-foot full basement with extensive storage and easy maintenance access
  • Full temperature-controlled 1,000-bottle wine cellar

EXTERIOR

  • Original exterior cast-arch system restored throughout
  • Fully restored outdoor arch-lighting system; all fixtures new, but in original locations
  • “Flooded Room”
  • Designed by Dan Euser Waterarchitecture Inc. (see www.dewinc.biz), who also designed water architecture for the 9/11 Memorial & Museum at the World Trade Center site in New York and at the Nasher Sculpture Center in Dallas
  • Bubblers controllable by Lutron control system
  • LED lighting

Other Outdoor "Rooms"

  • Yaupon grove at front of house
  • Crape-myrtle grove at back of house
  • Extensive outdoor entertaining spaces immediately around house

Media House

  • 900 square feet; originally a gymnasium
  • Features a 103-inch plasma TV and state-of-the-art AV equipment
  • Full wet bar and entertainment prep area
  • Full bathroom and storage area

SYSTEMS & SYSTEM DESIGNERS

  • Lighting system design by Craig Roberts Associates, Dallas (www.craigroberts.com).  Entire house controlled by Lutron lighting dimming system; fully customizable and programmable
  • All exterior shades controllable via Lutron system as well; currently set to open and close automatically based on timing of sunrise and sunset, varying daily throughout the year, to protect artwork and furnishings from direct sunlight
  • Audiovisual and overlay control system design by Axiom Design in Walnut Creek, California (www.axiomdesign.com). All systems individually controllable directly or through Crestron control system
  • HVAC and mechanical systems designed by JJA Mechanical and Electrical Engineering Consultants, Dallas (www.jjainc.com).  HVAC system is Trane commercial throughout, with Trane controls and variable frequency drives on air handlers. Four-pipe, dual cooling tower system with full humidity control and chiller. All HVAC systems monitored and controlled, when necessary, from a computer in the staff office
  • All windows and sliding glass doors either replaced or rebuilt to include double-pane glass, with the exception of the curved windows in the Atrium, which are original. All windows coated with UV film to protect artwork
  • Security design, implementation and monitoring by Home Protection Centre & Sound Entertainment (www.hpcse.com)
  • Access control system from Siedle, including gate controls accessible from main house or keypad
  • High-speed internet via Time Warner Cable Business Class (now Spectrum Business)
  • Video through DirecTV, with backup from Time Warner Cable (now Spectrum)
  • Full Wi-Fi network throughout house
  • Whole-house Panasonic phone/intercom system
  • Pool cabana and tennis court AV, lighting and phone fully connected and integrated with main house

GROUNDS & OUTBUILDINGS

  • The property is 6.45 acres.
  • The front pecan grove was originally part of a 10-acre pecan farm
  • Landscape maintenance divided between Southern Botanical and Clint Horticulture; allows competitive bidding for maintenance work
  • Separate house and irrigation meters on each side of creek to minimize water cost
  • Extensive tree maintenance program, including numerous new-tree plantings for long-term health and development. More than 370 trees on property, all documented through a tree survey
  • The bridge over the creek is original, with new decking, and has a removable railing and new LED lighting.

Pool Cabana

  • Built in 2009; 1,521 square feet with cast-in-place concrete construction, designed by Bodron+Fruit
  • Features multiple sliding glass doors, separate dual bathrooms and changing rooms
  • Travertine stone featured around the pool area
  • Full kitchen, wet bar, refrigerator, washer, dryer
  • A tennis court and outbuilding sits beyond the pool cabana
  • The east side of the creek is accessible from Inwood Road through a gated driveway
  • Neighborhood association pays for off-duty Dallas Police Department officers to patrol Strait Lane daily and nightly. Strong, highly visible police presence with direct cellphone communication

Parking

  • Four-car carport with two storage areas (one covered, one open)
  • Numerous additional parking spaces for guests
  • Separate parking court on east side of creek